Геть корупцію забудовників! Давай е-кабінет!

застройщик

Прес-служба Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, для боротьби з корупцією збирається найближчим часом створити електронний кабінет забудовника і відкрите для всіх, прозорий розгляд дозволів на будівництво щоб виключити необгрунтовані откзази.

Про це повідомив заступник Міністра регіонального розвитку Лев Парцхаладзе 21 серпня в звіті урядово-громадської ініціативи. Також він зазначив, що саме великі корупційні ризики з’являються в процесі видачі дозволів на будівництво Державної архітектурно-будівельною інспекцією (ДАБІ).

Що дасть електронний кабінет для забудовників?

Е-кабінет забудовника дозволятиме ефективніше працювати структурі Мінразвітія із забудовниками, а саме даний кабінет дозволить швидше і з зручністю отримувати дозвільні документи на і в будівництві.

е-кабинет застройщика

А ось щоб звести до нуля або, хоча б, зменшити необґрунтовані відмови, буде створена відкрита платформа з прозорим розглядом дозволів. Найчастіше, коли замовник подав документи і отримай відмову, він не отримує списку «що необхідно зробити або переробити». Тобто, замовник не розуміє причину відмови, в чому проблеми або над чим варто доопрацювати. Саме тому збираються впровадити принципи прозорості роботи комісії при ДАБІ.

Поки подробиць цих двох думках не розповіли публіці, але відомо, як приблизно це буде здійснюватися. Прозорість роботи комісії, як варіант, можливо реалізують за допомогою онлайн-трансляцій засідань. Крім того, замовник (забудовник) може бути присутнім на засіданні комісії. Так само думають впровадити таку систему: в разі, якщо комісія висунула будь-які зауваження, то забудовник зможе апелювати їх, і в кінці засідання буде винесено протокольне зауваження. Таким чином збираються знизити відмови до мінімуму.

Побороти корупцію в будівництві цілком реально. Реалізувати дві ідеї збираються найближчим часом.

Автор: Сергей Филатов

Оставте отзыв

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.