УКРАЇНА ВСЕ БІЛЬШЕ ПЕРЕХОДИТЬ НА ЕЛЕКТРОННІ ГРОШІ

Украина переходит на е-«кеш»

У Львові та Харкові вже можна оплатити проїзд за допомогою QR-коду, в київському міському транспорті встановлені валідатори для оплати картою, турнікети київського метро оснащені зчитуючими пристроями для систем G-Pay, Android і Apple Pay, або PayPass.

У магазинах, аптеці, в салоні краси і на льодовій арені можна спокійно розплатитися карткою. Готівкові все більше відходять на другий план.

Національний Банк України до 2020 року прагнути збільшити використання карт при розрахунку до 80%. Українська економіка слід за «cashless». Кількість фізичних грошей в світі стрімко зменшується через інфляцію і нестабільність економіки. За звітом за 2017, Нацбанк зменшив відсоток готівки по відношенню до всіх грошей до 11%.

Чиновники працюють над тим, що б безготівковий розрахунок був спрощений по мінімуму. Так в січня 2018 була прийнята Концепція цифрового розвитку економіки. Кабмін хоче до 2020 зобов’язати всіх торгових підприємців приймати оплату через POS-термінали, або за допомогою інших платіжних систем. Також відповідно до закону за 2017, в Україні буде поступово вводитися єдиний електронний квиток для громадського транспорту. У Києві ця система запрацювала з листопада 2018 року.

Користь відмови від готівки зрозуміла: не треба гроші з собою носити, і переводити платежі на далекі відстані можна за пару кліків з комп’ютера або смартфона.

Автор: Сергей Филатов