ЗАПРАВИВСЯ НЕЯКІСНИМ БЕНЗИНОМ?

Заправка некачественным бензином

Подібні випадки часті на просторах України, тому що багато виробників і заправки закуповують дешевше паливо. Підвищують октанове число бензину за рахунок вживання різних присадок.

Кожна машина зі своїм характером і може прийняти такий бензин, а може і – немає. Особливо це стосується автомобілів, які були пригнані з Європи, США чи Канади. Їх середина більш чутлива до зміни палива, та й різниця в якості бензину у нас і за кордоном – колосальна.

Продавцям потрібна прибуток, яка здійснюється на продажу недорогий проби бензину. Вигода може становити до 200% за рахунок здешевлення палива не дозволеними добавками ММА і МТБЕ, які коштують копійки. Цими добавками люблять перетворити з нізкоокатнового бензину з дорогі А-95 і А-98.

Не дивно так само несвоєчасна чистка дна ємності, на якому осідає бруд. За довгий час вона накопичується у великих кількостях і вам може «фартонуть» заправити автомобіль з самого дна такої ємності.

Купуйте бензин тільки на надійних автозаправках!

Які наслідки для машини?

У низькопробному паливі може так само бути в складі недозволений метанол, який зіпсувати масло, а після і движок.

Про неякісної заправці вам першими «повідомлять» свічки запалювання. Ознакою буде наліт червоного кольору. Далі удар на себе приймає паливна система, порушується робота датчика, збільшується навантаження на бензонасос, можуть забитися форсунки і фільтр тонкого очищення. Виникають проблеми з каталізатором і швидше зношується двигун.

Цілком через пару хвилин ви зможете по роботі автомобіля відчути, що залили неякісне паливо. Реакція педалі газу змінюється, знижується динаміка і працездатність мотора. Під час холостого ходу відбуваються регулярні зміни оборотів і затримка в роботі. Через низькооктанового числа можуть бути стуки і детонація. Збільшується витрата палива. Ну і на крайній випадок, якщо «пощастило» заправиться з водою і брудом, мотор може просто стихнути або з натяжкою заводитися.

Відмінна звичка зберігати чек від заправки. Якщо у вас стався подібний випадок з неякісної заправкою палива і ви не встигли далеко від’їхати від точки АЗС, повертайтеся назад і йдіть з чеком до адміністрації висловлювати претензії, бажано в письмовому вигляді. Вимагайте відбір проб і здійснення незалежної експертизи. У разі підтвердження експертизою ваших претензій, АЗС компенсує втрати, викликані поганою заправкою. Якщо ж претензії були необґрунтованими після перевірки, вам можуть виставити чек за експертизу.

Як же убезпечити себе від неякісної заправки?

Основне, це відвідуйте лише перевірені (!) АЗС і намагайтеся заправлятися до повного бака. Слідкуйте за недоливом палива. Намагайтеся об’їжджати малі АЗС з європалива з приставками ЕКТО і Ultimate і заправки, де вартість дуже відрізняється від середньої. І візьміть за звичку зберігати чек.

Автор: Сергей Филатов